Merhaba Sevgili Okurlarım;
Bildiğiniz üzere uzun süre kart sektöründe çalıştım ,ve şuanda da büyük kart üreticilerine arka fonda destek vermekteyim. Peki bu kartlar ne iş yapar? Çeşitleri nelerdir? Bu konuda bir yazı hazırlayıp sizler ile paylaşmak ,sizleri bilgilendirmek istedim.
Kartları genel olarak 2 ana kategoriye ayırabiliriz;
Plastik Kartlar (Aptal Kart) ve Akilli Kartlar
Plastik Kartlar
Normal şartlar altında bir özelliği olmayan fakat ; üzerine barkod basılarak veya manyetik band yapıştırılarak kodlanan kart şeklidir. Bu kartlara, kendinize ait bir numarayı barkod olarak, basarak barkod okuyucudan veritabanınıza karşılıkgelen data işleyebilirsiniz. Manyetik band olursa yine aynı mantık çerçevesinde, veri tabanında önceden belirtilmiş TRACK datasını aratarak ,gelen kartın datasına ve kişi bilgilerine ulaşılıp işlem yapılacaktır.
Bu tarz kartlarda işlemler database tarafında yapılacağı için, hazırlanacak sistemler; gelen olarak online calışması gerekmektedir. Ve kart sadece bir seri no tarzında veritabanının benzersiz kodunu (ID sini) gösteriyor olacak, işlem kartta olmadığı için; aptal kart adında da kullanılmaktadır…
Akıllı Kart
Akilli kart dediğimiz ; Üzerinde veya içinde chip bulunduran, (kontaklı veya kontaksız chip) içine belli bir data yüklenebilen veya Chip’in seri numarası ile işlem yapılabilen kartlardır.
Bankalardan aldığınız Kredi Kartları , Multinet Yemek Kartları , Telefon kulubelerindeki Kontür kartları Kontaklı chip bulunduran kartlara örnektir.
KGS, İstanbul kart, Dit kart gibi kartlar ise kontaksız kartların örneğidir…
Hem kontaklı hem kontaksız arayüze sahip dual interface kartlar da mevcuttur. NFC teknolojisi ile bu sektör çok daha fazla hareketlenecek.
Chipli kartların çeşitlerinden de parça parça bahsetmek gerekir aslında. Bu noktada kart okuyucuya göre komutlar da değistiği için; belli bir kart okuyucu ile uygulamalı örnekler yapacağız. “Ne zaman ? “derseniz. Bir sonraki yazımızda … 🙂